Roestemmer.nl
Image default
Zorg

De lenzen van de toekomst: de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van optiek

De wereld van de optiek blijft vernieuwen. Zo blijft apparatuur voor opticiens, zoals van Optiek vision, constant verbeterd worden. In de wereld van contactlenzen vinden veel interessante ontwikkelingen plaats. In sommige gevallen lijkt het zelfs een gadget voor superhelden tijdens een sciencefictionfilm te zijn. Hoe zien de lenzen van de toekomst eruit? En zijn al die ontwikkelingen wel wenselijk?

AR-lenzen

Augmented reality wordt steeds meer gebruikt in het dagelijks leven. Het is een vorm van Virtual Reality die de omgeving niet volledig simuleert, maar elementen toevoegt aan de omgeving die je ziet, of juist elementen blurt. Augmented reality in lenzen klinkt onnodig, maar kan wel eens een heel handige tool worden voor bijvoorbeeld navigatie.

Een filmcamera

Een lens die tegelijkertijd ook een filmcamera is? Dat is in ontwikkeling! Door in een bepaald patroon te knipperen start het filmen met een microchip ingebouwd in de lens. Dit is wel een beetje een enge technologie, omdat je dus in de toekomst misschien niet kan weten of je wel of niet gefilmd wordt.

Lenzen die medicijnen toedienen

Veel mensen krijgen op latere leeftijd last van glaucoom. Dit betekent dat de oogdruk te hoog is. Gevaarlijk, want je kunt er blind van worden. Gelukkig is glaucoom goed tegen te gaan met bepaalde oogdruppels die twee à drie keer per dag toegediend moeten worden. Wetenschappers zijn nu bezig met de ontwikkeling van een lens die het medicijn tegen glaucoom zelf kan toedienen.

Biosensoren

Tot slot zijn er ook lenzen in ontwikkeling met biosensoren. Deze lenzen kunnen aan de hand van het traanvocht belangrijke dingen in jouw lichaam meten, zoals je bloeddruk of aanwezigheid van ziektekiemen. Zeker mensen met een zwakke gezondheid kunnen baat hebben bij lenzen met biosensoren. Bovendien kan de data van de biosensoren in de lens in de toekomst veel artsen nuttige informatie verschaffen die jouw eventuele klachten zouden kunnen verklaren. Er is echter ook kritiek op de biosensorische lenzen, omdat sommige mensen bang zijn dat politici ze in de toekomst gebruiken voor data van de bevolking. In die zin zouden biosensorische lenzen net als lenzen met een camera een inbraak op onze privacy kunnen zijn.