Roestemmer.nl
Image default
Verbouwen

Bezig met een zelfbouw project? Let hier op!

Een zelfbouw project verschilt qua moeilijkheidsgraad. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen verschillende soorten zelfbouw projecten. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij een zelfbouw project. Wil jij weten waar jij op moet letten als je aan de slag gaat met een zelfbouw project? Blijf dan gerust hieronder verder lezen. 

Een plan van aanpak

Als je al meerdere zelfbouw projecten hebt afgerond, zal je misschien minder waarde hechten aan een plan van aanpak. Je weet dan waarschijnlijk wat je nodig hebt voor bepaalde projecten. Als jij niet in deze categorie valt, dan is het goed om te beginnen met het opstellen van een plan van aanpak. 

Door een goed plan op te stellen, zal je merken dat de uitvoering van een zelfbouw project een stuk makkelijker zal gaan. Zet dus op papier wat je wil gaan maken, wat je daarvoor nodig hebt en hoe lang je verwacht bezig te zijn met het zelfbouw project. De meeste mensen kiezen ervoor om een schets te maken, omdat je daar ook de afmetingen bij kan schrijven. Zo ga je gestructureerd aan de slag.

De materiaalkeuze

Als je een plan van aanpak hebt gemaakt, is het goed om te letten op de materiaalkeuze. Er zijn in deze tijd veel verschillende materialen beschikbaar en daardoor is het nog belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Online kan je tegenwoordig veel informatie vinden over welke materialen geschikt zijn voor bepaalde zelfbouw projecten. Probeer dus daar eens te zoeken naar de beste keuze voor jou. 

Voor zelfbouw projecten kan het handig zijn om te kiezen voor hout op maat. Dit betekent dat het materiaal op maat wordt gezaagd en bij jou thuis wordt afgeleverd. Dat is handig als je zelf geen auto hebt om het materiaal ergens op te halen. Heb jij multiplex plaatmateriaal nodig? Laat het dan op maat zagen.

Het benodigd gereedschap

Naast het juiste materiaal zal je hoogstwaarschijnlijk ook gereedschap nodig hebben. Zonder gereedschap wordt het wel lastig om een zelfbouw project te maken. Houd er rekening mee dat gereedschap erg prijzig kan zijn. Zorg er dus wel voor dat je hier een budget voor hebt, want anders gaat het zelfbouw project niet door. 

Als je nog geen gereedschap in huis hebt, kan je misschien kijken of er acties zijn bij bouwmarkten. Een andere optie is om het gereedschap van iemand anders over te nemen voor een klein prijsje. De laatste optie voor het verkrijgen van gereedschap is het lenen van het gereedschap bij vrienden of familie. De kans is namelijk groot dat je een handige vader, oom of vriend in de omgeving hebt die al het gereedschap heeft.