Roestemmer.nl
Image default
Woningen

Lexwonen als huis kopen lastig is

Een huis kopen in Nederland wordt steeds lastiger. Of je inkomen is te weinig of je weet niet wat je bieden moet. De norm is overbieden en dat kan erg lastig zijn. Hoeveel hypotheek je kan krijgen is lastig te berekenen. Wat je kan lenen is afhankelijk van de taxatiewaarde en het inkomen. Lexwonen is handig en heeft daar oplossingen voor.

Huizenprijzen 2022

 Huizenprijzen zullen tot 2027 nog steeds stijgen tenzij de inflatie nog harder oploopt. Hoe kan je toch een huis kopen en wat moet je regelen?

Nieuwbouw huis bouwen

Heb je een stukje grond of kan jij een bouwvallige woning kopen voor weinig geld? Nieuwbouw huis bouwen betekent dat je niet hoeft te overbieden. Het is lastig om een stukje grond te kopen maar is dat aanwezig dan liggen daar de kansen. Ook is het mogelijk om de woning met 4 personen te kopen.

Lexwonen

Bestaande bouw of nieuwbouw 4 personen

Waar hypotheekadviseurs stoppen begint lexwonen te werken. Je kan via Lexwonen.nl een huis kopen met:

  1. Ouders tot 4 personen
  2. Broer of zus tot 4 aanvragers
  3. Vrienden tot 4 personen

Door de gigantische stijging van de huizenprijzen heb je meer eigen geld nodig en méér inkomen om te kunnen kopen.

Overbruggingshypotheek op 1 huis

Ga je samen met anderen een huis kopen en moeten er 2 huizen verkocht worden i.v.m. de financiering? Je krijgt 1 overbruggingshypotheek. De andere woning moet dus eerst verkocht worden.

Voorwaarden met 4 een hypotheek

Uiteraard zijn er voorwaarden als je met 4 aanvragers een hypotheek afsluit. Je moet dan ook daadwerkelijk daar wonen en staan ingeschreven. Gaat iemand de woning verlaten dan kan dat niet zomaar. Vaak moet de woning namelijk verkocht worden omdat de hypotheek niet past. Stel je koopt nu een huis met 4 personen voor € 750.000,-. Over 6 jaar bedraagt de marktwaarde (taxatiewaarde) € 1.000.000,-. Een kwart van de overwaarde gaat naar diegene die de woning uitgaat. Dat geld zit in de stenen en dat moet er wel zijn. Verder moet de hypotheek nog wel passen op 3 inkomens. Dit zijn 2 belangrijke zaken die je vooraf met zijn allen goed moet bespreken.

Huis kopen van ouders

Omdat een huis kopen lastig is denk er eens aan om de woning van je ouders te kopen. Ouders mogen hun huis voor de WOZ-waarde verkopen aan hun eigen kind. Verder wordt er niet overboden en dat scheelt je veel eigen geld. Ouders mogen onder voorwaarden ook nog eens de woning € 106.000,- onder de WOZ-waarde verkopen. Dit is dan namelijk de eenmalige schenkingsvrijstelling.

Huis kopen van opa en oma

Lexwonen weet alles over huis kopen van familieleden en de fiscaliteit. Een woning kopen van Grootouders gebeurd steeds vaker. Kleinkinderen kunnen geen woning kopen omdat er te weinig inkomen is en te weinig eigen geld. Opa en oma hebben vaak een kleine of geen hypotheek. Een huis kopen van grootouders werkt iets anders dan een woning kopen van Grootouders.

Zonder gedoe te krijgen met de belasting even goed opletten.

  1.  Kopen van ouders tot een bedrag van € 106.000,- onder de WOZ-waarde
  2. Van Grootouders kopen dan € 106.000,- onder taxatiewaarde

Taxatiewaarde is altijd hoger dan de WOZ-waarde. Stel je kan kiezen van wie je het huis koopt dan zou kopen van ouders het meest gunstige zijn. Let goed op dat als je een schenking krijgt altijd aangifte doet. Ook als de schenking binnen de grenzen van de vrijstelling ligt. Als een huis kopen lastig is dan zie je dat Lexwonen altijd oplossingen heeft.

Wat beïnvloed de maximale hypotheek?

Verhouding eigen geld schuld belangrijk

De maximale hypotheek wordt beïnvloed door

  • Inkomen
  • Taxatiewaarde huis
  • Hypotheekrente

Jouw inkomen bepaald in zekere zin hoeveel je kan lenen. Stel nu dat jij een huis koopt voor € 500.000,- en de taxatie bedraagt achteraf € 450.000,- dan is jouw maximale hypotheek nog maar € 450.000,-. Jammer van hogere inkomen maar de taxatie beïnvloed je maximale hypotheek. Maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de waarde van een woning. Dit moet je dus vooraf weten. Wil je toch dat huis kopen dan zal het verschil met eigen geld of overwaarde betaald moeten worden.

 

Verder kan het lastig zijn als de hypotheekrente iedere keer wijzigt. Hoe hoger de rente hoe minder hypotheek je kan krijgen. Wil jij op een woning bieden en je hebt berekend dat het net kan? Het lastige is dat bij een hypotheekrente verhoging de hypotheek vaak niet meer past.

Bij een wijziging van 0,2 % kan het al zijn dat je € 25.000,- minder aan hypotheek krijgt. Je moet dus steeds weten wat de marktwaarde is, jouw overwaarde, de hypotheekrente en ook de bkr. Dat laatste kan je vinden op bkr.nl. Hier staan jouw financieringsverplichtingen in. Altijd opvragen.

Ook kennis van de woningmarkt is van belang. Wat doen de huizenprijzen in de huidige woningmarkt. En vooral, wat is de verwachting en tendens?

Dus ik moet iemand hebben die alles weet?

  1. heeft alle info over specifieke hypotheken en aankopen. Landelijk netwerk. Het fijne is dat de berekening niks kost en als de hypotheek niet door gaat dat je meestal ook geen kosten hebt. Koop je met 4 personen dan zijn er altijd kosten, ook als de hypotheek niet door gaat. Neem gewoon contact op met Lexwonen. Wil jij méér info over nieuwbouw woningen bel dan Peter van Brenk uit Rhenen. Feitelijk weet je dan alles over een woning kopen.

Notaris is van belang

Ga voordat je een woning koopt altijd langs de notaris. Zorg dat je weet wat de consequenties zijn als je met meerderen koopt. Belangrijk is dat je weet dat bij overlijden van mede-aanvrager een deel van de overwaarde in de nalatenschap gaat. Laat zaken omschrijven. De kosten van een extra bezoekje aan een notaris wegen niet op tegen de ellende die je zou kunnen krijgen. Vraag lexwonen om een goede notaris in jouw regio.