Roestemmer.nl
Image default
Bedrijven

Waarom kiezen steeds meer bedrijven voor Device as a Service?

Device as a service: wat is het en hoe werkt het?

Allereerst, wat is Device as a Service, oftewel DaaS? Dit is een bedrijfsmodel waarbij bedrijven niet zelf hun hardware inkopen en beheren, maar waarbij zij zaken als de aanschaf, de implementatie, het beheer, onderhoud, afvoer, en de ondersteuning van hun apparaten, zoals laptops, desktops, telefoons, tablets en smartphones tegen betaling uitbesteden aan een professionele partij. Het is daarbij dus niet het bedrijf in kwestie dat eigendom wordt van de apparatuur, maar het eigendom blijft bij de partij waarbij de diensten worden afgenomen.

Wanneer een bedrijf voor een Device as a Service model kiest, dan betaalt zij meestal op abonnementsbasis, eigenlijk niet veel anders dan wanneer men een auto leaset. Wanneer de overeenkomst wordt beëindigd, gaat de hardware dus terug naar de aanbieder.

Device as a Service is vooral rond de corona pandemie, als gevolg van het abrupte thuiswerken, erg populair geworden. Niet alleen moesten werkgevers toen snel apparaten, zoals laptops, aanschaffen, maar deze moesten ook allemaal worden geconfigureerd. Bij bedrijven waar dit op grote schaal moest gebeuren, was dit een uitdagend proces.

Voordelen van Device as a Service

Het werken met Device as a Service heeft voor bedrijven een aantal serieuze voordelen. Dat is ook de reden dat steeds meer bedrijven kiezen voor een DaaS benadering.

Ten eerste kan het aanschaffen, updaten en beheer van apparaten een behoorlijk tijdrovende taak zijn. Gebruikmaken van Device as a Service diensten werkt tijdbesparend. Een ander groot voordeel is dat wanneer een bedrijf net begint, zij vooraf geen grote investering hoeft te doen voor de aankoop van alle elektronica, de software en de infrastructuur. In plaats daarvan verbindt zij zich slechts om een bepaald bedrag per maand te betalen voor de hardware en de service. Op die manier hoeft zij zich ook geen zorgen te maken over de afschrijvingen en dergelijke kosten. Dit helpt bedrijven om hun cashflow te verbeteren en biedt ook meer flexibiliteit bij het budgetteren van IT-uitgaven.

Device as a Service

Een open deur is toch wel het gemak. Door te kiezen voor een DaaS oplossing dragen bedrijven niet de verantwoordelijkheid en de last ter zake van het beheer, onderhoud van de apparatuur in kwestie. Vooral als het om veel hardware gaat, is dit toch wel een erg groot voordeel. Het bedrijf kan zich in plaats daarvan richten op haar kernactiviteiten en zich veel minder bezighouden met het beheer van de IT-hardware.

Een ander voordeel is dat DaaS bedrijven in staat stelt om altijd toegang te hebben tot up-to-date hard- en software. Afhankelijk van het type abonnement zorgt de beheerder voor het upgraden van de hard- en software. Ook dit bespaart bedrijven veel tijd en geld.

Ook is het fijn dat een DaaS oplossing bedrijven flexibiliteit geeft. Ze zitten ten eerste niet aan de apparatuur vast, en kunnen bovendien snel en laagdrempelig op- en afschalen als die noodzaak of wens bestaat.

Als laatste voordeel is daar het beheer en de ondersteuning. Als een bedrijf dat uitbesteedt, hoeft ze geen IT werknemers in dienst te nemen. Ook dat scheelt in de cijfers.

Alleen maar voordelen

Al met al biedt het gebruik van Device as a Service bedrijven een kosteneffectieve en flexibele manier om gebruik te maken van de nieuwste benodigde IT-apparatuur, terwijl ze tegelijkertijd het gemak hebben van externe ondersteuning. Al deze genoemde voordelen verklaren waarom steeds meer bedrijven ervoor kiezen om over te stappen op DaaS.