Roestemmer.nl
Image default
Dienstverlening

Wat doet een elektricien?

Elektriciens werken vaak in residentiële, commerciële en industriële omgevingen en zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van elektrische leidingen, het installeren van elektrische apparaten, het aansluiten van stopcontacten en het oplossen van elektrische problemen. Ze moeten ook bekend zijn met de wet- en regelgeving met betrekking tot elektriciteit en de veiligheidsprocedures volgen om zichzelf en anderen te beschermen. Een elektricien Schiedam moet goed zijn opgeleid en zich bewust zijn van de potentiële risico’s van hun werk. 

Hoe word je elektricien?

De opleiding tot elektricien in Nederland is een praktijkgerichte opleiding die zich richt op het installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. De opleiding kan worden gevolgd op MBO-niveau 4 en duurt gemiddeld 4 jaar. Er zijn verschillende manieren om de opleiding tot elektricien te volgen, zoals via een opleidingsbedrijf, een technische school of een leerwerktraject. Een leerwerktraject is een combinatie van werken en leren, waarbij je tijdens het werken de theorie in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de opleiding tot elektricien krijg je les in verschillende vakgebieden, zoals elektrotechniek, elektronica, installatietechniek en werktuigbouwkunde. Je leert hoe je elektrische installaties kunt installeren, onderhouden en repareren, hoe je elektrische schema’s kunt lezen en hoe je de juiste materialen en gereedschappen kunt gebruiken.

Wat kun je na jouw opleiding? 

Naast praktijklessen krijg je ook les in algemene vakken, zoals wiskunde, nederlands en Engels. Dit is belangrijk omdat je als elektricien moet kunnen communiceren met klanten en andere vakmensen. Om de opleiding tot elektricien af te ronden, moet je een aantal examens afleggen. Dit zijn zowel praktijk- als theorie-examens. Als je de opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je een diploma en ben je officieel elektricien. Na het behalen van het diploma kun je aan de slag als elektricien in verschillende soorten bedrijven, zoals installatiebedrijven, onderhoudsbedrijven en technische diensten. Je kunt ook kiezen om je verder te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals elektronica of domotica.