Roestemmer.nl
Image default
Energie

Wat moet je doen bij een stroomstoring?

Een stroomstoring is ontzettend vervelend om te hebben en het kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan een stroomstoring in het ergste geval zelfs brand veroorzaken. Een stroomstoring is een onderbreking in de voorziening van elektrische energie. Dit is een onbedoelde onderbreking. Stroom moet een kanaal hebben om doorheen te stromen. Ook moet het een bron hebben die de stroom laat lopen. Een probleem bij een van beide kan de stroomstoring veroorzaken. Zo kan er een onderbreking zijn in de lijn of de bron kan uitvallen. Om een stroomstoring te voorkomen of op te lossen kan het verstandig zijn een elektricien in te schakelen bij bijvoorbeeld elektricien Vlaanderen.

De mogelijke oorzaken van een stroomstoring

Een stroomstoring kan verschillende mogelijke oorzaken hebben. Een relatief simpele oorzaak kan een storing aan het elektriciteitsnetwerk zijn. Ook kan een stroomstoring ontstaan door een blikseminslag. Echter zijn er oorzaken die veel vaker de boosdoener zijn. Meestal wordt een stroomstoring veroorzaakt door kortsluiting. Bij kortsluiting worden de draden veel te warm waardoor de stroom helemaal uitvalt. Ook kan in het ergste geval brand ontstaan. Om de oorzaak te bepalen is het eerst slim na te gaan of je de enige bent die last heeft van de stroomstoring. Ook kan het werken de schakelaars en zekeringen in je meterkast te controleren.   

Het voorkomen en oplossen van een stroomstoring

Het voorkomen van een stroomstoring is natuurlijk nog beter dan deze oplossen. Toch is een stroomstoring nooit helemaal uit te sluiten. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de kans op een stroomstoring te beperken. Zo is het verstandig alleen apparaten aan te schaffen die over minimale eisen van elektrische kabels beschikken. Apparaten met dergelijke kabels zijn uitvoerig getest waardoor de kans op kortsluiting kleiner wordt. Ook is het goed om regelmatig alle elektra in huis te laten controleren. Wanneer toch een stroomstoring is ontstaan is het goed de aardlekschakelaar te controleren. Staat deze aan of uit? Naar aanleiding hiervan moet je bepaalde stappen ondernemen.