Roestemmer.nl
Image default
Dienstverlening

Alles over de geschiedenis van de taxi

De taxi is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de stad. Als we een duik nemen in de geschiedenis, kun je zien dat rond de 17e eeuw de eerste koetsen werden gebruikt, die dienden als taxi. Speciaal voor mensen die niet zelf over een vervoermiddel beschikken, maar toch graag van A naar B komen zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer, was dit een ideaal alternatief. Deze koetsen waren relatief luxe en dus zeker niet voor iedereen weggelegd. De eerste echte taxi’s zoals wij die kennen ontstonden rond de 19e eeuw, in Parijs en Londen en werden ook nog door paarden vooruit geduwd. 

Taxi met motor

Toen de 20e eeuw naderde, werden ook de eerste taxi’s met motor op de markt gebracht. Dit is een redelijk groot mijlpaal in de geschiedenis. Nog steeds was dit niet voor iedereen weggelegd en dus maakte alleen de rijkste mensen hier gebruikt. Rond de jaren twintig van de vorige eeuw werden er steeds meer taxi’s met motor geproduceerd en werden deze wereldwijd gebruikt.

Rond de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden taxi’s volop ingezet om zowel militairen en burger te verplaatsen. De productie van taxi’s was dan ook erg hoog. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ook steeds gewoner om de taxi te nemen, en het werd toen ook door vrijwel iedereen gebruikt. Het was niet meer alleen bedoeld voor rijke mensen. Door het grote aanbod, daalden de prijzen namelijk. Ook na de oorlog ontstonden steeds meer taxibedrijven, die speciale vergunningen gaven aan taxichauffeurs. Zo ontstond er echt een taxi business. 

Hedendaagse taxiwereld

Rond de jaren tachtig was de taxi-industrie in volle bloei. Er ontstonden verschillende bedrijven, die bijvoorbeeld gedeelde taxi ritjes aanbieden. Tegenwoordig is de taxi niet meer weg te denken en gebruiken mensen deze regelmatig, in hun eigen woonplek of op vakantie. Er ontstaat ook steeds meer concurrentie. Tegenwoordig kun je erg gemakkelijk taxi prijzen online vergelijken en ook taxi ritjes via bepaalde apps boeken. Dit maakt het voor de gebruiker erg gemakkelijk. Vooruitbetalen vinden vele reizigers ook vaak een fijn idee, gezien ze dan minder vaak het idee hebben opgelicht te worden. Ook kun je de taxichauffeur in kwestie vaak meteen een online beoordeling geven, wat ook als fijn wordt bevonden!