Roestemmer.nl
Image default
Dienstverlening

Meer leren over hijsklemmen? Doe een cursus bij ekh.nl ‘onder de haak’

Je kunt een hijsmachine onderscheiden in een stuk onder de haak en boven de haak. De hijsklemmen behoren tot het gedeelte onder de haak en bij ekh.nl kan je hierover een cursus volgen. Je weet dan precies aan welke eisen alle onderdelen van hijs- en hefapparatuur moeten voldoen en daarmee kan je misschien zelf wel als een keurmeester aan de slag, of weet je als eigenaar van een bedrijf waar al jouw apparatuur aan moet voldoen om de jaarlijkse keuring door te komen. Na de cursus weet je goed hoe de voorschriften van werken zijn bij dit bedrijf, heb je ook kennis van diverse keuringsmethodes en weet je waar een bedrijf op kan worden afgekeurd. Ook heb je voldoende kennis over de materialen en onderdelen, zoals de hijsklemmen om zo een goed advies te kunnen geven.

Hijsklemmen checken

Bij de cursus onder de haak van EKH worden er diverse onderdelen onder de aandacht gebracht. Het gaat onder andere over de veiligheid en de wetgeving met betrekking tot de werknemers. Dat heeft te maken met een risico dat wordt gelopen op een ongeval, de rechten en de plichten van zowel de werkgevers als de werknemers en daarnaast de functies van alle gebruiksfactoren binnen een onderneming. Ook worden diverse onderdelen van de machines onder de haak aan de man gebracht tijdens de cursus. Een belangrijk onderdeel onder de haak zijn de hijsklemmen, hier komt veel druk op te staan en moeten nog in een goede staat verkeren om mee door te kunnen werken.

Wat check je allemaal?

Naast het checken van de hijsklemmen komen er nog meer zaken aan bod. Het gaat hierbij om de positie van een keurmeester en de kwalificaties die je als die persoon hebt. Kijk naast de hijsklemmen ook naar staalkabels, hijsbanden, tangen, beveiligingen voor eventuele vallen van het personeel en van de producten die worden gehesen, kettingwerk, loopkabels et cetera. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen waar aandacht aan moet worden besteed. In een rapport geef je aan per onderdeel wat het cijfer hiervan is en wat er verbeterd kan worden. Ook geef je aan of je hierop wordt afgekeurd.