Roestemmer.nl
Image default
Beauty en verzorging

Puistjes: hoe pak je ze aan?

Weet je hoe het voelt? Je kijkt in de spiegel en bam, daar is ineens een puistje. En natuurlijk zit het bijna nooit ergens verstopt, maar pal op je gezicht – zoals op je voorhoofd of kin, precies wanneer je een belangrijke afspraak hebt… Laten we het eens hebben over wat puistjes nou echt zijn, hoe ze komen en wat je eraan kunt doen. Laten we samen werken aan een gladde huid!

Wat zijn puistjes?

Puistjes zijn eigenlijk kleine ontstekinkjes op je huid, meestal bij je talgkliertjes. Ze zien eruit als bobbeltjes onder je huid of als witte puntjes bovenop. Hoe verleidelijk het ook is om ze uit te knijpen, probeer het niet te doen. Dat kan je huid namelijk beschadigen en het alleen maar erger maken.

Hoe ontstaan puistjes?

Puistjes komen door te veel talg en bacteriën. Bij elke haar op je huid zit een kliertje dat talg maakt om je huid te beschermen en vochtig te houden. Als er te veel talg wordt gemaakt, raken je poriën verstopt en krijg je mee-eters. Die verstopte plekjes zijn een paradijs voor bacteriën, die daar lekker gaan groeien en ontstekingen veroorzaken. En zo krijg je dus puistjes.

Factoren die puistjes veroorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt krijgen van puistjes. Als je een vette huid hebt, is de kans groter omdat je meer talg aanmaakt. Ook dingen zoals hormonen die op en neer gaan, stress, niet goed schoonhouden van je huid en bepaalde dingen die je eet kunnen puistjes uitlokken of erger maken. Zelfs make-up en sommige huidverzorgingsproducten kunnen een rol spelen. Ze kunnen zich mixen met het overtollige talg en je poriën verstoppen.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Om puistjes te voorkomen, is een goede huidverzorging echt nodig. Was je gezicht twee keer per dag om overtollig talg en bacteriën weg te halen. Kies een gezichtsreiniger die goed is voor jouw soort huid en blijf weg van te sterke spullen die je huid alleen maar boos maken. Vergeet ook niet om je handdoeken en kussenslopen regelmatig te verschonen, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Hydratatie en voeding

Goed drinken is ook belangrijk om puistjes tegen te gaan. Zorg dat je genoeg water drinkt, zodat je lichaam afvalstoffen kwijt kan en je poriën schoon blijven. Ook gezond eten helpt voor een mooie huid. Voedingsstoffen zoals zink, biotine en vitamine C zijn super voor je huid. Je vindt ze in fruit, groenten en bijvoorbeeld aardappelen. Die kunnen allemaal helpen om minder last van puistjes te hebben.

Behandeling van puistjes

Als je al puistjes hebt, zijn er genoeg manieren om ze aan te pakken. Spulletjes met tea tree olie, slakkenslijm en houtskool kunnen helpen om de ontsteking te verminderen en je huid schoon te maken. Je vindt deze ingrediënten in allerlei huidverzorgingsproducten, zoals dagcrèmes, gezichtsmaskers en reinigingslotions. Je kunt zelfs kiezen voor een behandeling van de huidkliniek mocht je er niet vanaf komen.