Roestemmer.nl
Image default
Huishoudelijk

Veilig werken aan elektra doe je zo, schakel een elektricien in bij twijfel

Even snel een kabeltje vervangen of een nieuw stopcontact installeren, het lijken allemaal eenvoudige klusjes die zo gedaan zijn. Het internet staat vol met veel stappenplannen hoe je dit allemaal voor elkaar kan krijgen, iedereen kan dit dus doen. 

Schakel een elektricien in bij Twijfel

Wanneer je ergens over twijfelt is het slim om een elektricien in de buurt op te bellen. Op het internet staan er maar weinig veiligheidsmaatregelen die je kan treffen als je aan de slag gaat met elektra, dit terwijl elektra juist heel gevaarlijk is. Je kan bijvoorbeeld onder stroom komen te staan. Hieronder staan dus meerdere tips over hoe je veilig met elektra kunt werken, maar hier alvast één tip. Schakel ten alle tijden de elektra uit, doe dit niet alleen achter de bepaalde groep waar je te werk wilt gaan maar schakel de stroom uit in het hele huis. Controleer achteraf altijd nog even met een spanningsmeter of de stroom overal ook daadwerkelijk eraf is, op deze manier creëer je een veilige werkruimte. 

Veilig werken aan elektra met een overzichtelijk schema

 Een schema maken voor al je elektra klussen is een hele handige manier om veilig te kunnen werken aan elektra. In dit schema kan je meerdere dingen in kwijt, zoals je eigen stappenplan, maar ook een plattegrond met daarin alle elektra leidingen, stopcontacten en meer. Ook valkuilen en alle aandachtspunten kan je hier goed in kwijt. De hele klus staat als het ware al uitgestippeld in je schema en je hoeft hem alleen nog maar te volgen. De kan op ongelukken, fouten of schade is hierdoor ook minder klein je kan dus veilig te werk gaan.

Materialen

Alle materialen die je nodig hebt voor de klus zou je eigenlijk gelijk al bij de hand moeten hebben. Je wilt niet tijdens de klus nog even naar de bouwmarkt lopen om nog even wat op te halen, al het elektra ligt dan open en bloot en dat kan heel gevaarlijk zijn.