Roestemmer.nl
Image default
Bedrijven

Wat voor soorten lichtkleuren zijn er en welke moet ik kiezen?

Led Design Holland krijgt van haar klanten veel vragen over lichtkleur. We proberen hier de belangrijkste te beantwoorden. Traditionele gloeilampen geven licht doordat de draad in de lamp verhit wordt. Bij genoeg stroom gaat de lamp gloeien en geeft hij licht af. Vandaar de naam gloeilamp. Aan ledlampen ligt een ander principe ten grondslag. Een led is een halfgeleider die licht afgeeft als er in de juiste richting stroom doorheen gaat. Leds zijn leverbaar in verschillende kleuren. Die kleur wordt aangegeven met de waarde Kelvin, afgekort K. Hoe lager het K-getal hoe warmer het licht. Globaal geldt:

– 4000K en hoger = koud wit licht;

– 3100K – 4000K = neutraal wit licht;

– 2700K – 3000K = warm wit licht;

– tot 2700K = extra warm wit licht.

Gangbaar zijn 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K ledlampen.

Iedere ruimte vraagt om een andere Kelvin-waarde. In kantorenpanden zijn 4000K leds prima. Als we het over showroom verlichting hebben dan is de sfeer belangrijk. Er mag best voor een lagere Kelvin waarde van rond de 3000 gekozen worden. Als LED verlichting werkplaats worden 5000K lampen aanbevolen.

Kelvin is onderdeel van het Internationale Stelsel van Eenheden SI. We zetten alle 7 eenheden alfabetisch voor u op een rij. We geven de naam met symbool en de grootheid met symbool:

–        ampère (A), elektrische stroom (I);

–        candela (cd), lichtsterkte (S);

–        kelvin (K), absolute temperatuur (T);

–        kilogram (kg), massa (m);

–        meter (m), lengte (l)

–        mol (mol), hoeveelheid stof (n);

–        seconde (s), tijd (t).

Wilt u meer weten over de led-techniek, specifieke armaturen of bijvoorbeeld subsidieregelingen i.v.m. ledverlichting? U kunt zich inlezen via de blogartikelen op leddesignholland.nl. Als u klikt op ‘Kennisbank’ verschijnen er interessante verhalen over bijvoorbeeld de levensduur van led, de EIA 2021, led-sensoren en lichtmanagementsystemen.

Komt u er niet uit, neem dan contact op met LDH. Stuur een mailtje gericht aan info@leddesignholland.nl of bel tijdens kantoortijden met 076-8883300.

https://www.leddesignholland.nl