Roestemmer.nl
Image default
Eten en drinken

3 Meest Gezonde Wintergroentes

Eten per seizoen is fantastisch in de lente en zomer maar het kan een uitdaging zijn wanneer het kouder weer wordt.

Echter een paar groentes overleven de kou, zelfs onder een laagje sneeuw. Deze zijn bekend als wintergroentes door hun mogelijkheid om koud, hard weer te weerstaan.

Deze koude varieteiten kunnen vriestemperaturen weerstaan door een hoger suikergehalte dat ze bevatten. Het suiker dat in het water van deze wintergroentes wordt gevonden, geeft hun de mogelijkheid om op een lager punt te bevriezen. Hierdoor overleven ze in koud weer.

Als aanvulling resulteert dit proces in zoetere wintergroentes in de koudere maanden, hierdoor is de winter de perfecte periode om te oogsten. Dit artikel kijkt naar drie van de meest gezonde wintergroentes en waarom je deze moet opnemen in je dieet.

1.  Boerenkool

Deze bladgroente is niet alleen een van de gezondste groentes, maar gedijt ook zeer goed in kouder weer.

Het is een lid van de kruisbloemige groentefamilie, waar o.a. ook spruitjes, kool en rapen toe behoren. Al kan je boerenkool het hele jaar door oogsten, houdt het meer van kouder weer en kan zelfs sneeuw weerstaan. Boerenkool is ook gigantisch voedzaam en een veelzijdige groente. Het zit vol met vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en sterke plantonderdelen. Maar 1 kopje (67 gram) aan boerenkool bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor vitamines A, C en K. Het is ook rijk aan vitamine B, calcium, koper, mangaan, kalium en magnesium.

Bovendien zit boerenkool boordevol flavonoïde antioxidanten zoals quercetine en kaempferol die krachtige ontstekingsremmende effecten hebben.

2.   Wortels

Deze populaire wortelgroente kan in de zomermaanden worden geoogst, maar smaakt het zoetst in de herfst en de winter. Koude omstandigheden laat het zetmeel in wortels omvormen tot suikers om het water in hun cellen niet te laten bevriezen. Dit zorgt ervoor dat wortels extra zoet smaken in kouder weer. Deze knapperige groente is ook zeer voedzaam. Wortelen zijn een perfecte bron voor beta-carotene, dit wordt in jouw lichaam omgezet naar vitamine A. Een grote wortel (72 gram) heeft 241% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor de gezondheid van je ogen en is ook erg belangrijk voor immuunfunctie en de juiste groei en ontwikkeling.

Daarnaast hebben wortelen gigantisch veel carotenoid anti-oxidanten. Deze sterke plantenpigmenten geven wortelen hun felle kleur en helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziektes.

3.   Pastinaak

Pastinaken, maar ook cassave, zijn een andere wortelgroente die veel unieke gezondheidsvoordelen bevatten. Net als wortels worden pastinaken zoeter als er zeer koude temperaturen zijn. Dit maakt hun een heerlijke aanvulling bij wintergerechten. Ze hebben een beetje een aardachtige smaak en zijn zeer voedzaam. Een kopje (156 gram) aan gekookte pastinaak heeft bijna 6 gram aan vezels en 34% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C. Als aanvulling zijn pastinaken een geweldige bron aan vitamine B en E, kalium, magnesium en mangaan.

De hoge vezelinhoud van pastinaken maakt ook dat ze een goede keuze zijn voor je spijsvertering. Ze bevatten vooral veel oplosbare vezels, die een gelachtige substantie vormen in het spijsverteringsstelsel. Wil je pastinaak kopen, dan kan dat tegenwoordig heel gemakkelijk online. Zo weet je zeker dat ze beschikbaar zijn. Niet alle supermarkten hebben ze namelijk op voorraad. 

Samenvatting

Er zijn verschillende groentes die het juist beter doen in kouder weer.

Enkele type groentes, als wortelen en pastinaken, krijgen zelfs een zoetere smaak als ze worden blootgesteld aan vriestemperaturen. Deze groentes maken het mogelijk om jouw dieet aan te vullen met seizoensproducten die zeer veel voedingsstoffen bevatten. En dit de hele winter door.

Elke groente van deze lijst is een geweldige aanvulling op jouw dieet, maar er zijn natuurlijk nog vele andere wintergroentes die ook een goede keuze zijn.