Roestemmer.nl
Image default
Sport

7 manieren hoe de loopband uw gezondheid kan bevorderen

7 manieren hoe de loopband uw gezondheid kan bevorderen

Loopbanden behoren tot de populairste trainingsapparaten op de markt. En met een goede reden! Ten eerste stellen ze u in staat om fit te blijven, zelfs zonder naar buiten te gaan. Maar nog belangrijker is dat loopband training uw gezondheid ten goede komt, zowel mentaal als fysiek!

Dat klopt! Dit toestel voor cardio-oefeningen biedt verschillende voordelen voor de gezondheid. Dus, als je net begint met je gezondheidsreis, is een loopbandtraining een uitstekende optie. Dat gezegd hebbende, hier zijn 7 manieren waarop een loopbandtraining uw gezondheid kan beïnvloeden!

  • Verbetert de gezondheid van het hart

Loopbanden bieden uitstekende cardiovasculaire oefeningen, die de gezondheid van uw hart aanzienlijk kunnen verbeteren. Dankzij hun vermogen om een constante hartslag aan te houden tijdens de training. 
Als u een hoog cholesterolgehalte of cardiovasculaire problemen hebt, kan dit zeer gunstig zijn. Ze kunnen helpen om hartkwesties zoals hartaandoeningen en slagaderverstoppingen vast te stellen. Onder normale omstandigheden vertoont uw lichaam geen symptomen van deze hartaandoeningen. Echter, wanneer u onder druk wordt gezet door een training, zullen deze symptomen worden weergegeven.

Werken op de loopband is een aërobe/ cardio-oefening. Studies tonen aan dat aerobe training het risico op hartaandoeningen kan minimaliseren. Bovendien kunnen ze uw hartspieren versterken. Dit helpt de bloeddruk te verlagen en zorgt ervoor dat het hart efficiënter bloed kan pompen. De meeste artsen raden aërobe lichaamsbeweging aan bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten.
Cardiovasculaire oefeningen controleren het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor verstopping van de slagaders wordt voorkomen. Ze verhogen de high-density lipoproteïne en verlagen de low-density lipoproteïne in het bloed.

  • Gewichtsverlies

Joggen of hardlopen op een loopband helpt om gewicht te verliezen en snel en effectief vet te verbranden. Toch is het gemakkelijker voor uw knieën en gewrichten dan hardlopen in de buitenlucht. Dit is het populairste voordeel van trainen op een loopband. Bovendien verbranden deze trainingen sneller calorieën dan andere aerobe oefeningen. Om nog sneller calorieën te verbranden, hoef je alleen maar langer en sneller op de machine te rennen.

Een andere geweldige manier om veilig en snel lichaamsvet te verminderen is door middel van HIIT workouts. Dit betekent niet dat trainingen met een lagere intensiteit je niet zullen helpen bij het afvallen. Je zult echter niet zo snel resultaat zien als met HIIT hardlopen.

De CDC stelt 150 minuten matige of 75 minuten intensieve training per week voor. Volgens een ander onderzoek moet je ongeveer 4 mijl joggen of wandelen op een loopband om 400-600 calorieën te verbranden.

  • Versterkt uw spieren

Loopbanden worden meestal gebruikt voor cardiotraining. Dit fitnessapparaat kan echter worden gebruikt voor meer dan het stimuleren van uw cardiovasculaire gezondheid. Het is ideaal voor het versterken van je spieren, waaronder bilspieren, dijen en kuiten.
Met loopbandtrainingen kunt u de sessies altijd optimaliseren voor uw doelen. Als u bijvoorbeeld de loopband schuin zet, worden de kuiten en bilspieren sterker getraind. Dit helpt om uw billen, benen en dijen strakker te maken en spiermassa op te bouwen.
Vergeet niet dat loopbandtrainingen verschillende spiergroepen in uw lichaam aanspreken. Naast de beenspieren worden ook de lenden- en buikspieren aangesproken tijdens de training. Met andere woorden, loopbandtraining versterkt ook je buik.

Ten slotte krijgt u lichte krachttraining voor uw rug, schouders en armen. Dit gebeurt wanneer u met de armen zwaait terwijl u op de machine loopt. Om de trainingsintensiteit verder te verhogen, kunt u gewichten vasthouden terwijl u op de loopband traint.

  • Geestelijke gezondheid

Enkele jaren terug werd een studie gepubliceerd over de effecten van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid. Deze studie richtte zich specifiek op depressie. Het rapport toonde aan dat regelmatige sporters minder dagen per maand een depressie hadden.
In een andere studie liepen mensen met een depressie 30 minuten op een loopband. Na 10 dagen rapporteerden alle deelnemers een aanzienlijke vermindering van de depressiesymptomen. Hieruit blijkt dat lichaamsbeweging een aanzienlijke invloed kan hebben op de stemming en de geestelijke gezondheid in het algemeen.

Het beoefenen van fysieke activiteiten zoals lopen op een loopband stimuleert het vrijkomen van endorfine. Dit zijn gelukschemicaliën die door het zenuwstelsel worden afgegeven. Als gevolg daarvan verbetert uw stemming, terwijl tekenen van stress, depressie en angst afnemen.
Bovendien kan lichaamsbeweging de gevoeligheid van de hersenen voor de hormonen noradrenaline en serotonine verhogen. Van deze hormonen is bekend dat ze depressie en stress symptomen verlichten.

  • Verbetert de gezondheid van uw hersenen en geheugen

Zodra je de leeftijd van 30 jaar bereikt, begint de snelheid van de gedachtenverwerking en het geheugen te dalen. Dit komt door het verminderde aantal hersencellen en informatie-overdragende neuronen. Daarom kan het onthouden van namen of het leren van nieuwe dingen op die leeftijd meer tijd kosten. Wetenschappers hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de hersenfunctie kan verbeteren en geheugenverlies kan voorkomen. Om deze hypothese te bevestigen legden 55 oudere volwassenen MRI-scans ter analyse voor. Daarna werd hun gezondheid, met inbegrip van hun cardiovasculaire conditie, beoordeeld. De fitste deelnemers hadden minder reducties in de temporale, frontale en pariëtale hersendelen. Dit toonde duidelijk aan dat zij robuustere hersenweefsels hadden.

Ten eerste verhogen cardiovasculaire activiteiten de hartslag. Dit bevordert de beweging van zuurstofrijk bloed naar de hersenen.
Dit stimuleert de productie van hormonen die de groei van hersencellen bevorderen. Het is aangetoond dat lichamelijke activiteiten de hippocampus helpen groeien. Dit hersendeel behandelt alle activiteiten die te maken hebben met geheugen en leren. Ook kan regelmatige lichaamsbeweging veranderingen verminderen die schizofrenie en de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

  • Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Het gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging is een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten zoals diabetes. Daarom kan regelmatige beweging op een loopband het risico op deze ziekten verminderen. Het is ook een essentieel aspect bij het reguleren van insuline, vooral bij patiënten met Diabetes mellitus Type-2. Insuline is het hormoon dat de lichaamscellen helpt om bloedglucose om te zetten in energie.

Om de rol van fysieke activiteiten bij de preventie van diabetes aan te tonen, werd een studie uitgevoerd. Het betrof meer dan 3000 deelnemers met een hoog risico op het krijgen van diabetes. De deelnemers hebben 3 jaar lang elke week 150 minuten gewandeld. Aan het eind van dit onderzoek was ieder individu 12 tot 15 pond afgevallen. Belangrijker nog, hun risico op diabetes was tot 58% gedaald.
Ook regelmatig oefenen op een loopband verlaagt de bloedglucosewaarden bij diabetespatiënten. Meer dan 20 minuten oefenen op een trainingsmachine doet de lever glycogeen vrijmaken. Spieren gebruiken deze glucose om energie te produceren. Dit verlaagt de totale bloedglucosespiegel in uw lichaam.

Regelmatige training op een loopband kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Dit verwijst naar een aandoening waarbij het menselijk lichaam insuline niet goed gebruikt. Insulinegevoeligheid kan voorkomen bij diabetici en niet-diabetici.

  • Verbetert de slaapkwaliteit

Hardlopen of wandelen op een loopband kan helpen om ’s nachts beter te slapen. Dat komt omdat cardiovasculaire activiteiten de afgifte van melatonine stimuleren. Dit is het slaaphormoon dat u helpt om beter te slapen.
Wat de slaapkwaliteit betreft, leiden beginnende loopbandtrainingen tot energie-uitputting. Dit stimuleert het therapeutische proces tijdens de slaap. Bovendien leidt trainen tot een stijging van uw lichaamstemperatuur. Hierdoor daalt deze tijdens de slaap, wat de kwaliteit van de slaap verbetert.

Verscheidene studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de slaapkwaliteit verbetert. In één studie deden 17 personen met slapeloosheid 16 weken lang aan lichaamsbeweging. De deelnemers sliepen gezonder en langer dan de gecontroleerde groep.

Conclusie

Hardlopen of wandelen op een loopband kan uw gezondheid in bijna elk opzicht verbeteren. Deze oefeningen kunnen u helpen ontspannen, gewicht verliezen en tekenen van depressie verminderen. Ook kunnen ze symptomen van stress, angst en mentale spanning minimaliseren.

Om de ideale trainingsmachine te vinden die bij uw training en fitnessbehoeften past, kunt u loopbandrecensies bekijken. Er zijn zoveel loopbanden die u kunnen helpen uw gezondheid te helpen verbeteren.

loopband