Roestemmer.nl
Image default
Vervoer en transport

Hoe kies ik de juiste neuswiel voor mijn aanhanger?

Het juiste neuswiel voor de aanhangwagen kiezen, betekent het verschil tussen een aanhanger hebben die gemakkelijk te verplaatsen is of niet. Zonder neuswiel kan het een lastige taak zijn. Met een neuswiel hoef je nooit meer te sleuren. Daarnaast zorgt een neuswiel voor extra steun bij aanhangwagens met een enkele as. Het is niet verplicht om een neuswiel te hebben, maar het is een aanrader.

Maar hoe kom je tot de beste optie voor het plaatsen of vervangen van een neuswiel? En met welke factoren moet je rekening houden? In dit artikel leer je alles over hoe je het juiste neuswiel kiest, zodat het gebruik van je aanhangwagen een fluitje van een cent is.

Houd rekening met de ondergrond

Als je nog geen neuswiel voor de aanhangwagen hebt of je wilt het oude neuswiel van je aanhanger vervangen, start dan bij de ondergrond. De grond waarop je je aanhangwagen vaak gebruikt, speelt een belangrijke factor bij het maken van de juiste keuze.

De verschillende soorten neuswielen

Bij het kiezen van een neuswiel heb je de keuze tussen een opklapbaar neuswiel of een wiel met neuswielklem. Een opklapbaar neuswiel hoeft niet veel uitleg, want het woord opklapbaar zegt genoeg. Dit neuswiel wordt permanent aan de aanhanger vastgeschroefd. De bediening verloopt via een hendel waar je aan draait om het neuswiel naar de grond toe of naar boven te bewegen. Belangrijk om te weten, is dat deze wielen voornamelijk gemonteerd worden op zwaardere aanhangers met een dubbele as. Denk hierbij aan een caravan.

De neuswiel met klem wordt meestal op de dissel gemonteerd bij ongeremde aanhangers of geremde aanhangwagens met een enkele as. Als je een aanhangwagen hebt van 750 kilogram of 1350 kilogram, is het mogelijk om deze geremd te verplaatsen met een neuswielklem van 48 minimeter of 60 minimeter.

Het gebruik van de klem is vrij eenvoudig. Door de neuswielklem los te maken, schuif je het wiel manueel naar beneden of naar boven.

Het verschil tussen een klem van 48 minimeter en 60 minimeter ligt in de stevigheid en de belasting. Bij een neuswielklem van 48 minimeter is de maximale belasting 75 kilogram. De 60 minimeter klem is steviger en heeft een maximale belasting van 150 kilogram.

Elektrisch neuswiel

Met een elektrisch neuswiel wordt het verplaatsen van een aanhangwagen nog eenvoudiger. Hierin heb je de keuze auto halfautomatische neuswielen als volledig automatische neuswielen. Dit soort wielen worden meestal gebruikt voor zeer zware aanhangers of als de grond waarop je werkt om de aanhangwagen te verplaatsen bestaat uit moeilijk terrein.

De beste optie

Om de beste optie te kiezen, moet je dus rekening houden met de grond waarop je werkt, het gewicht van je aanhanger en de belasting van het neuswiel. Daarnaast hangt de juiste keuze af van je persoonlijke voorkeur, namelijk een opklapbaar neuswiel, een wiel met klem of elektrisch.