Roestemmer.nl
Image default
Gezondheid

Slapen met oordopjes, is het goed voor je oor?

Slapen met oordopjes

Omgevingslawaai kan een aanzienlijke belemmering vormen voor een goede slaap. Dit omvat alle omgevingsgeluiden die u ’s nachts niet kunt vermijden: buitenverkeer, bovenburen, krekels en krekels, en de TV in de kamer ernaast.

Alles wat u kunt doen om deze geluiden te minimaliseren voorkomt een verstoorde slaap. Het dragen van oordopjes is een mogelijke oplossing voor slechte slaap door extern lawaai. Oordopjes hebben een aantal voor- en nadelen, dus lees meer voordat u ze probeert.

Wanneer lawaai de slaap verstoort

Geluiden kunnen het inslapen verhinderen en u de hele nacht wakker maken. We zijn geëvolueerd om alert te zijn op geluiden om veilig te blijven. Hoewel dat ons in het verleden misschien heeft gered, hoeven de meeste mensen tegenwoordig niet meer de hele nacht alert te zijn.

Volgens onderzoek, zelfs als u niet wakker wordt of zich herinnert dat lawaaiige gebieden de slaap fragmenteren, halen storende geluiden u uit de diepe slaap, waardoor u meer tijd licht slaapt.

Op korte termijn verminderen geluiden van buitenaf de kwaliteit van uw slaap of verhinderen ze dat u voldoende uren slaap krijgt. Dit kan u moe en humeurig maken en uw dagelijks leven beïnvloeden.

Op lange termijn kan een verstoorde slaap leiden tot slaaptekort, met ernstige gevolgen voor de algemene gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt uw risico op:

 • Gewichtstoename en obesitas
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkwalen
 • Beroerte
 • Type 2 diabetes
 • Sommige soorten kanker

Slechte en ontoereikende slaap draagt bij tot een algemene slechte gezondheid en levenskwaliteit. Het heeft een negatieve invloed op uw functioneringsvermogen, vermindert uw cognitieve vaardigheden en beïnvloedt het geheugen en de aandacht.

Slaaptekort heeft ook gevolgen voor de stemming en de geestelijke gezondheid. Het kan stress, angst en depressie verergeren. Uiteindelijk kan slecht slapen ook relaties schaden. Onvoldoende slaap en de gevolgen daarvan sijpelen door in alle aspecten van je leven.

Is het tijd voor oordopjes in bed?

Misschien wilt u eerst uw slaapomgeving aanpassen voordat u geluiddempende oordoppen gebruikt. Als lawaai van buitenaf het grootste probleem is, sluit dan uw ramen. U kunt ook de welbekende slaappillen of magnesium pillen innemen, waardoor u ook in slaap valt

Indien mogelijk kunt u oude, tochtige ramen vervangen door nieuwere modellen die minder geluid doorlaten. U kunt zelfs geluidsisolerende ramen vinden. In de tussentijd kan een verduisterend gordijn sommige geluiden dempen.

Alle andere materialen in de kamer die geluid dempen, zullen helpen. Voeg veel zachte materialen toe, zoals beddengoed, kussens, zitzakken en extra zacht meubilair om geluiden te absorberen.

U kunt uw slaapomgeving maar tot op zekere hoogte controleren. Als u geluiden niet kunt blokkeren, kunnen ze uw slaap verstoren en schadelijke gevolgen hebben.

Uw telefoon is ook een potentiële bron van storende geluiden. Als u zich veiliger voelt met uw telefoon in de slaapkamer, zet hem dan op stil of stil alarm tijdens de uren dat u slaapt.

Als je andere oplossingen hebt geprobeerd, maar ’s nachts nog steeds geluiden hoort die je wakker houden, is het misschien tijd om oordopjes te proberen.

Wat zijn de voordelen van oordopjes?

De voordelen van slapen met geluiddempende oordoppen wegen ruimschoots op tegen de risico’s:

 • Betere algemene slaap
 • Minder slaapstoornissen gedurende de nacht
 • Meer REM slaap, de diepste vorm van slaap.
 • Meer melatonine, het hormoon dat aangeeft dat het lichaam klaar is om te slapen.
 • Beperkte bijwerkingen in vergelijking met andere slaapmiddelen, zoals medicijnen.

Is het veilig om met oordopjes te slapen?

s Nachts iets in je oor stoppen om beter te slapen kan in het begin vreemd aanvoelen. De risico’s zijn echter minimaal, en als u eraan kunt wennen, slaapt u misschien beter.

Een klein risico is dat oordopjes ophoping van oorsmeer veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen kunnen ze een oorontsteking veroorzaken.

Oorsmeer in de gehoorgang

Oorsmeer is een natuurlijke, normale stof. Het beschermt de gehoorgang tegen water, vuildeeltjes en bacteriën. Een teveel aan oorsmeer is echter niet gezond. In het beste geval kan het jeuk en ongemak veroorzaken.

Langdurig overmatig oorsmeer kan leiden tot geïmpacteerd oorsmeer. Dit kan leiden tot gehoorproblemen, hoesten, duizeligheid en zelfs tinnitus, oorsuizen in het oor.

Een mogelijke oorzaak van overtollig oorsmeer is het herhaaldelijk blokkeren van de gehoorgang. Als u uw oren regelmatig schoonmaakt, zou dit een probleem met een laag risico moeten zijn. Praat met uw arts als u te veel oorsmeer hebt of als het problemen veroorzaakt. Wilt u geen last hebben van oorsmer, vraag naar uw arts om u magnesium pillen voor te schrijven.

Oorinfecties

Een ander mogelijk gezondheidsprobleem in verband met oordopjes is een oorontsteking. Een oordopje kan bacteriën in het oor brengen. Ook een opeenhoping van oorsmeer kan een infectie veroorzaken of verergeren.

Oorinfecties zijn pijnlijk en jeukerig en veroorzaken duizeligheid, misselijkheid, overgeven, oorsuizen en tijdelijk gehoorverlies. Als u symptomen van een infectie heeft na het gebruik van oordopjes, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Voorkom oorinfecties en gebruik de magnesium pillen voor een diepere slaap. 

De beste oordopjes om te slapen

Als je twijfelt over het slapen met oordopjes, kun je eerst een paar goedkope schuimrubberen modellen proberen. Daarna kun je misschien investeren in een product van hogere kwaliteit.

Herbruikbare oordopjes van schuim

Een schuimrubberen oordop is het meest voorkomende en gemakkelijkste type oordop op de markt. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar er zijn ook nadelen.

bron: slaapwijsheid

sleep

https://sites.google.com/view/slaapwijsheid/