Roestemmer.nl
Image default
Onderwijs

Zo worden al je leerlingen circusartiesten

Aan de slag met circus

Natuurlijk is het hartstikke leuk om dans-, theater- en muziekworkshops te organiseren voor in de klas. En ook beeldende kunst, digitale media en techniek zijn onmisbare onderdelen van het kunstonderwijs. Maar heb je er weleens aan gedacht om het circus naar school te halen? Circusactiviteiten hebben namelijk een bijzondere uitwerking op leerlingen van alle leeftijden.

Een veelzijdige kunstvorm

Het circus heeft voor ieder wat wils. Van adembenemende acrobatische kunsten tot bedreven jongleurs en clowns die je moeiteloos aan het lachen maken. En het mooie is: al deze kunsten zijn te leren. Ook voor leerlingen! Oké: het werken met wilde dieren kun je misschien maar beter aan de professionals overlaten. Maar op een koord balanceren? Op een ton lopen? Drie ballen in de lucht houden of misschien zelfs wel een paar kegels? Dat kunnen je leerlingen prima leren in de klas. Het enige wat je daar als docent voor hoeft te doen, is circusartiesten uitnodigen om het hen te leren.

Een ongekende succeservaring

De kracht van circusactiviteiten is dat leerlingen het meestal niet voor mogelijk houden dat zij deze technieken zelf ook kunnen leren. Terwijl de basistechnieken in de praktijk helemaal niet zo moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. De trots die leerlingen voelen als ze op een loopkogel lopen of drie ballen in de lucht houden, is onbetaalbaar. Het zorgt voor een flinke boost van hun zelfvertrouwen: want als ze dít zelfs kunnen, wat kunnen ze dan allemaal nog meer?

Zo pak je het aan

Er zijn verschillende manieren om samen met je leerlingen aan de slag te gaan met circus. Je kunt kiezen voor een complete circusdag waarop de leerlingen in verschillende workshops kennis maken met de verschillende disciplines. Je kunt er ook voor kiezen om met één discipline aan de slag te gaan en dit bij succes uit te breiden naar een lessenserie. Wil je helemaal uitpakken? Maak dan met de hele school een circusvoorstelling en nodig alle ouders uit om te komen kijken.

https://www.grotebroer.nl