Roestemmer.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Paardencoaching

Paarden leven in het hier en nu en kennen geen toekomst, verborgen agenda, of oordelen.

Paarden zijn puur en communiceren met emotie, gevoel. Ze spreken onze taal niet maar wel onze lichaamstaal. Paarden zijn kuddedieren en worden ook wel eens schrikdieren genoemd. Ze zijn heel erg alert op hun omgeving, ze zijn gevoelig voor ‘gevaar’ en daar zullen ze altijd voor waken, hun gevoelssprieten staan altijd aan!

Door deze eigenschappen is het machtig om dieren als paarden in te zetten als co-therapeut. Dit wordt ook wel paardencoaching genoemd.

Dankzij coaching met paarden kunnen mensen vaak in hun eigen spiegel kunnen kijken waardoor ze veel leerzame momenten kennen.

Een paardencoach kan anderen helpen, door mensen bewust te maken van hun eigen gedrag, de gevolgen daarvan, positief of negatief en daarmee aan de slag te gaan. Hoe reageer ik op anderen? Wat is het effect van mijn lichaamshouding op anderen? Zijn bijvoorbeeld vragen waar je mee geconfronteerd kan worden en waarin je inzicht kan krijgen hoe en waar je in het leven staat. Paarden kunnen je dit feilloos vertellen.

Paardencoaching kan op verschillende momenten en bij uiteenlopende situaties worden ingezet. Zowel individueel als groepsgewijs.

Enkele voorbeelden waarbij paardencoaching uitkomst kan bieden zijn:

–      Beslissingen nemen/keuzes maken

–      Je eigen ik ontdekken

–      Heroriëntatie op een nieuwe werkkring, wat past bij mij?

–      Werken aan je zelfvertrouwen

–      Loopbaanadvies en outplacement

–      Andere hulpvragen.


“Soms wordt coachen met behulp van paarden als zweverig gezien, maar wanneer paardencoaching op een professionele manier wordt uitgevoerd, is het juist erg realistisch en down to earth”, aldus paardencoach Joep Herni

Paardencoaching is een relatief nieuwe vorm van coaching. “Soms wordt het als zweverig gezien, maar wanneer paardencoaching op een professionele manier wordt uitgevoerd is het juist erg realistisch en down to earth”, aldus paardencoach Joep Herni van Horses and Coaching in Wolphaartsdijk. Als directeur van een outplacementbureau is hij sterk voorstander van een pragmatische aanpak bij coaching. “Paarden zijn zeer gevoelige dieren die continue hun omgeving en het gedrag van anderen scannen. Juist dat maakt ze zo geschikt voor coaching”.

https://www.horsesandcoaching.nl